Bu haber :22/09/2020 22:46 Tarihinde Eklendi 230 Kez Okundu

VERGİLİ; “KRALİÇENİN ATADIĞI İSİMLER TÜRKİYE’YE DEMOKRASİ DERSİ VERMEYE KALKIYOR”

VERGİLİ; “RAPOR DAYATMA VE TÜRKİYE ALEYHİNE SİSTEMATİK BİR PROGRAM”

Avrupa Yerel Yönetimler Meclisi İzleme Komisyonunda Türkiye raporu görüşüldü. Yaklaşık 12 yıldır mecliste Türkiye’yi temsil eden Karabük’ün MHP’li Belediye Başkanı Rafet Vergili video konferans sistemiyle katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada raporu ‘kabul edilemez’ olarak tanımlarken; “Komisyonlar kuruluyor, incelemeler yapılıyor, raporlar düzenleniyor ve Kürt kahramanlar çıkartılmak için olağanüstü çabalar sarf ediliyor” dedi.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Türkiye’nin ilerleme raporunun konuşulduğu Avrupa Yerel Yönetimler Meclisi İzleme Komisyonunda bir konuşma yaptı.

Sözkonusu Türkiye olunca Avrupalı siyasetçilerin demokrasi ve insan hakları terimlerinden yalnızca HDP’yi anladığına dikkat çeken Başkan Vergili; "10 Yıla yakın bir süredir Avrupa Yerel Yönetimler Meclisinde bulunmaktayım.

Bu güne kadar HDP ve Kürt meseleleri konularının gündem veya gündem dışı konuşulmadığı hiçbir oturum olmamıştır. Komisyonlar kurulur, inceleme yapılır, raporlar düzenlenir ve Kürt kahramanlar çıkartılmak için olağanüstü çabalar sarf edilir. Aynı çaba İspanya Katalon Bölgesi ile ilgili hiç gündeme gelmez. Konuşulduğunu da duymadım.

Hatta Mösyö Klepe bundan önceki bir toplantıya HDP’li bir Belediye Başkanı ile beraber gelip, hararetli nutuklar atıp alkışlanmasını ister. Venedik Komisyonu raporu, sorulan sorulara göre verdiği cevaplar doğrudur. Soruyu nasıl sorarsanız cevabını o şekilde alırsınız” dedi.

HDP’nin Avrupa’da uygulanmayan sistemleri Türkiye’ye empoze etmeye çalıştığına vurgu yaparak konuşmasına devam eden Karabük Belediye Başkanı ve Avrupa Yerel Yönetimler Meclisi Üyesi Rafet Vergili, bu güne kadar 47 Kürt kökenli Ak Parti yöneticisinin PKK tarafından katledildiğini ancak Avrupa’nın bunu görmezden geldiğine dikkat çekti. Başkan vergili konuşmasına şöyle devam etti; "Komisyon raporunda Türkiye ile ilgili yapılan çalışmalar, izlenimler anlatılmış ama bir türlü kilit soru olan; "Siz PKK’yı Terör Örgütü Olarak Kabul Ediyor musunuz?" sorusu HDP’lilere sorulmamıştır.      

PKK, HDP’ye vermiş olduğu direktiflerle Türkiye’de yönetim kaosu ortaya çıkartmaktadır. Öz yönetim diye özerk yönetim diye, eş başkanlık diye Avrupa’da uygulanmayan sistemleri Türkiye’de tartışmaya açmakta ve Avrupa Yerel Yönetimler Parlamentosu da bunu alkışlamakta ve terör örgütünü cesaretlendirmektedir.

Güneydoğu'da PKK 47 Kürt kökenli AKP yöneticisini öldürmüştür, peki bu durum komisyon raporunda var mıdır? Ve bu katliamlar hiçbir HDP’li tarafından kınanmamıştır. Şu anda burada bulunan HDP’li temsilci lafı eveleyip gevelemeden PKK terör örgütüdür diyebiliyor mu? Diyemez. Ama şunu söyler; Biz her türlü teröre karşıyız.

PKK yazdıkları bildirileri görevden alınan HDP’Lİ Belediye Başkanlarına kent meydanlarında okuturlar. PKK zaman zaman Belediye Başkanlarını PKK mahkemelerinde yargılar. Osman Baydemir’de Ahmet Türk’te dâhil bu mahkemelerde PKK’ya hesap vermiştir.

İspanya'da 700'e yakın Belediye Başkanına soruşturma açılır, gözaltına alınır ancak Avrupa Konseyinde konuşulmaz. Ama Türkiye’de olunca herkes uzman olur. Tek çözüm; HDP’nin PKK’nın partisi olmaktan çıkıp, halkın partisi olmasıdır."

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili hazırlanan raporu ‘dayatma’ ve "Türkiye aleyhine sistematik bir rapor" olarak tanımlarken, komisyonun Hollandalı başkanı Leendert Verbeek’i hedef aldı. Hollanda Kraliçesi tarafından Kraliyet Komiseri olarak atanan bir kişinin Türkiye’ye demokrasi dersi vermeye kalktığına dikkat çeken Başkan Vergili sözlerini şöyle tamamladı; "Sayın delegeler, bu bir dayatma raporudur. Bu konular Türkiye’nin ilerleme raporunda görüşülmüştür. Raporu hazırlayanların, kraliçe tarafından kraliyet komiseri olarak atanmış kişiler oldukları malumdur. Tamamen hükümetlerin siyasi programını yansıtmakta olup, bu raporu hazırlayan kişilerin içersinde Laponlara seçme ve seçilme hakkı vermeyen ülke temsilcilerinin olduğu malumdur. Ve bu Avrupa Komisyonu ilkelerine aykırıdır. Reddedilmesi gerekir.

Venedik Komisyon raporuna neden gerek duyulmuştur? Avrupa Konseyi’nden daha yetkili midir? Tekrar tekrar bu konunun gündeme getirilmesi için bir gerekçe midir?

Bu Türkiye aleyhine sistematik bir program olduğundan, sayın üyelere kararlarını tekrar gözden geçirerek, Evet ya da Hayır demeleri düşüncesiyle iyi günler dilerim."