Bu haber :01/10/2023 12:43 Tarihinde Eklendi 930 Kez Okundu

TARİHİ KENTTE 300 YILLIK TARİH

UNESCO Miras Kenti Safranbolu’da Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 300 yıl öncesine ait tulumbacı kıyafetlerini giyerek tarihi yangın söndürme tatbikatı yaptı. Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri hem Safranbolu İtfaiye Müdürlüğü’nün 150.nci kuruluş yıldönümünü hem de itfaiyecilik haftasını kutladı.

İtfaiyecilik haftası ve Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün 150.nci kuruluş yıldönümü dolayısı ile Safranbolu Belediyesi İtfaiyec Müdürü Mehmet Gökçü tarafından hazırlanan tarihi tulumbacı kıyafetlerini giyen itfaiye erleri tarihi çarşı sokaklarında yürüdü. Oluşturulan mizansenle İzzetpaşa camisi önünde çıkan yangına müdahale eden itfaiye erleri omuzlarında taşıyarak yangın bölgesine getirdikleri tulumbadan su çekerek yangına müdahale etti. Etkinlik sırasında Safranbolu’yu ziyaret eden yerli ve yabancı turistler gördükleri manzara karşısında telefonlarına sarılarak video ve fotoğraflar çekti. Bu tarihi ana Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İlçe Emniyet Müdürü Sinan Çankal, Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Adabaş, turistler ve çarşı esnafı tanıklık etti. Etkinlik kapsamında Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü arşivinde yer alan tarihi konak yangınları ile ilgili oluşturulan görsellerden sergi açıldı. Öte yandan programda çocuklara ‘çocuklar ve kazalar’ isimli bilgilendirme kitapları dağıtıldı.

Programda konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse şunları söyledi: ‘’ Safranbolu için itfaiye Müdürlüğü’nün önemi çok büyük. Biz de itfaiyecilik haftasını kutladığımız bugün de böyle bir etkinlik düzenleyerek Safranbolu’nun tarihinde ilk yangın söndürme aracı olan tulumba ve o dönemdeki itfaiyecilerin kıyafetleriyle Safranbolu’da bir tur attık. Tarihten gelen bu kıyafetler ve tulumba, gelen misafirlerimizin turistlerin de çok büyük ilgisini çekti. Dikkat çekici gerçekten ben de bir arada böyle daha önce görmemiştim. İtfaiye müdürlüğümüze ve personeline ben çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe katkı sağladıkları için sadece bu turu değil aynı zamanda bizim Safranbolu’daki tarihi çarşıda olan belediyemizin alt katında bir sergimizde açıldı. Safranbolu’nun tarihindeki önemli konak yangınlarını görebilir burada vatandaşlarımız. İçimizi çok acıtan yangınlar, Safranbolu’nun en büyük faciası elbette ki yangın… O yüzden de itfaiye Müdürlüğümüz bizim için çok kıymetli orada çalışan personelimiz çok kıymetli yaptıkları sergi ve bu programda çok keyifliydi ben hepsine tekrar çok teşekkür ediyorum. ‘’
Tarihi kentteki tarihi etkinlik hatıra fotoğraflarının çekiminin ardından sona erdi.