Bu haber :11/06/2022 17:54 Tarihinde Eklendi 10287 Kez Okundu

Sağlıkta Şiddet

Türk Sağlık-Sen şube başkanı Sadık Doğdu yaptığı açıklamada,"Sağlıkta şiddete en ağır ceza verilmelidir"dedi.
Doğdu konuya dair yaptığı değerlendirmede,"Sağlıkta şiddetin vahşete dönüştüğünü, insanlıktan nasibini almamış kişinin sağlık çalışanlarının canına kast ettiğini görüyoruz.
Bu üzücü olay Safranbolu Devlet Hastanesi Acil servisinde Cuma gecesi saat 2"00 yaşanmıştır.kendisini sakinleştirmek isteyen nöbetçi Doktora yumruk atan Doktoru korumaya çalışan Hemşiremizi tartaklayan Hastane güvenlik görevlisine saldıran,hasta ve hasta yakınlarını darp eden hasta kolundaki pansumanı ve damar yolunu da çıkarıp atınca ortalık kan gölüne döndü.Uzun süre çalışanlarımız saldırgan hasta ile mücadele etmek zorunda kaldı.
Doktorumuz, hemşiremiz, sağlık çalışanlarımız kendilerini güvende hissetmezler ise can güvenliklerinden endişeli bir halde yaşar ve çalışırlarsa nasıl hizmet üreteceklerdir ?
Böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir.
Sağlıkta şiddete cezayı arttıran ve bu suçu kategorik bir suç olarak tanımlayan düzenleme hayata geçmiştir. Bu olumlu olmakla birlikte bunun yanı sıra sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilmesi önerimiz süratle hayata geçirilmelidir.
Buradaki herhangi bir suçun ertelemesi, paraya çevrilmesi imkansız hale getirilerek hapis cezası ile cezalandırılması gereklidir.
Sıfır toleranslı alan uygulaması dışında şiddet uygulayanlara acil haller dışında kamu sağlık hizmetinin belirli bir süre ücretli verilmesi gibi önlemler acilen hayata geçmelidir.
Aksi takdirde ne yazık ki şiddetin önlenmesi mümkün değildir. Sağlık çalışanlarının yaşadıklarına bir son verilmesinin başka bir çaresi yoktur. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır.
Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır.
Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddette kesin çözüm için en kısa sürede somut adım atılmalı, en ağır cezalar verilmelidir.
Sağlıkta şiddet basit bir mesele değildir. Mutlaka çözüm üretilmesi gereken temel bir sorundur.
Sağlıkta şiddete karşı herkes tavır almalı, şiddet uygulayanlara karşı gereğinin yapılması için tüm kesimler çaba harcamalıdır.
Türk Sağlık-Sen Karabük Şubesi olarak bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz"dedi.