Bu haber :15/06/2021 21:24 Tarihinde Eklendi 3116 Kez Okundu

KATI ATIKLAR

KATI ATIKLAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Karabük'te kurulan tesis ile yılda yaklaşık 150 ton doğada yok edilemeyen katı atık bertaraf edilerek pirolitik yakıta dönüştürülecek.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve Karabük Belediyesi AB Proje Koordinatörü Ersin Özmen ile "Plastik Atıkların Piroliz Yöntemiyle Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanımı" projesi kapsamında yapılan tesiste incelemelerde bulundu.

Başkan Vergili, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, tesisin Karabük Belediyesi ve Karabük Üniversitesi iş birliğinde yapıldığını söyledi.

Tesiste atık malzemelerin geri dönüştürüldüğünü belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; "Tesiste üretilen yakıtı iş makinelerimizde kullanacağız. Bunun en önemli özelliği geri dönüşüm malzemelerinin kullanılması, geri dönüşüm malzemelerinin yok edilmesi. Hem doğada yok olmayan malzemeleri yok ediyor, hem de yakıta çeviriyoruz, iki işlemin birden yapılması büyük bir iş." dedi.

Vergili, tesisin Karabük için bir örnek olduğunu da ifade ederek; "Günlük 500 kilogramdan yılda yaklaşık 150 tona yakın katı atık bertaraf edilmiş olacak. Bunun ileride 2-3 katına da çıkarılması söz konusu. Doğada yok edilemeyen malzemeler geri dönüştürülüyor. Asıl avantajı bu. Söz konusu olan doğada yok edilemeyen malzemenin bertaraf edilmesi." diye konuştu.