Bu haber :23/02/2021 12:38 Tarihinde Eklendi 343 Kez Okundu

Rektör Polat’tan Zanzibar Ziyareti

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat akademik iş birliği görüşmeleri kapsamında Zanzibar’a ziyaret gerçekleştirdi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Prof. Dr. Refik Polat Zanzibar’a giderek Zanzibar Devlet Üniversitesi (The State University of Zanzibar) Türkiye Darüsselam Büyükelçiliği, Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) yöneticileri ile bir araya geldi.

Afrika’da giriş noktası olarak stratejik bir konuma sahip olan Tanzanya, limanları ile karayla çevrilmiş sekiz ülkeye giriş kapısı konumunda yer alıyor. 55 Milyon nüfusu bulunan Tanzanya doğal kaynakları, tarım, madencilik ve turizm sektörü ile güçlü bir ülke. Rektör Polat’ın zTananya ziyareti ile iki ülke arasında eğitim alanında önemli işbirlikleri gerçekleştirilecek. Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi verilerine göre, 2019-2020 yıllarında Türkiye’de 275’i erkek 104’ü kız olmak üzere toplam 379 Tanzanya uyruklu öğrenci eğitim görüyor. Yapılan görüşmeler sonucunda, Karabük Üniversitesi, Türkiye’de en fazla Tanzanya uyruklu öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite olacak. (Https://istatistik.yok.gov.tr/)

Afrika’nın 21. yüzyılın ikinci yarısından itibaren uluslararası sistem içerisinde daha etkin rol oynaması ve küresel sahnede ağırlığı giderek artan bir aktör olması beklentisi, birçok ülkeyi ve yatırımcıyı son yıllarda Afrika’ya çekmeye başlamıştır. Türkiye – Afrika Ortaklık Politikası ile doğru orantılı olarak, Karabük Üniversitesinin Afrika Kıtasında bulunan ülkelerle eğitim alanında yürütmüş olduğu eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelindeki çalışmalar bu anlamda önem arz ediyor.

İlk olarak Zanzibar Devlet Üniversitesini (The State University of Zanzibar) ziyaret eden Prof. Dr. Refik Polat burada Üniversite Rektörü Dr. Zakia Mohammed Abubakar ile görüştü. Görüşmelerde yapılabilecek akademik iş birlikleri, öğrenci değişimi ve personel değişimi hareketlilikleri konuları ele alındı. Görüşmenin ardından Rektör Prof. Dr. Refik Polat Karabük Üniversitesine kabul edilen öğrencilerle de buluştu. Karabük Üniversitesinde eğitim görme hayallerini anlatan öğrenciler, toplantıya katılanlara duygulu anlar yaşattı. Eşi ile Zanzibar’da yaşayan ve orada bulunan ihtiyaç sahibi insanlar için hayır işleri yürüten Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kevser Kocadağ’da Rektör Polat ve beraberinde bulunan heyete mihmandarlık etti.

Türkiye Darüsselam Büyükelçiliğini de ziyaret eden Prof. Dr. Refik Polat Büyükelçilik yetkilileri ile görüşmelerde bulundu.

 Türkiye’nin uluslararası eğitimde dünyaya açılan kapısı olan ve her ülkede okul öncesinden yükseköğretime eğitimin her aşamasında etkin faaliyet yürütmek amacıyla kurulan Türkiye Maarif Vakfı Temsilciliği de ziyaret edilen yerler arasındaydı. Son olarak Polat Türkiye İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Darüsselam Koordinatörü ile bir araya geldi.

 Tanzanya ziyaretinde Rektör Polat’a, Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Önalan ve Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Öğr. Gör. Kerim Tanış da eşlik etti.