Bu haber :31/01/2021 13:55 Tarihinde Eklendi 471 Kez Okundu

Güneş,Gümrük Vergileri Sıfırlanıyor.”

Güneş “İngiltere’ye Ihracatımızın Yüzde 95’ini Oluşturan Sanayi Ürünlerinde Gümrük Vergileri Sıfırlanıyor.”

AK Parti Karabük Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Niyazi Güneş, Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması ile ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Güneş, imzalanan anlaşmayla birlikte Türk firmalarının İngiltere'ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerinin garanti altına alındığını olacağını söyledi. Güneş ayrıca İngiltere’ye ihracatın yüzde 95’ini oluşturan sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlandığını ifade etti.

Güneş’in açıklamasının tam metni,

“29 Aralık 2020 tarihinde Birleşik Krallık (İngiltere) ile Ülkemiz arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere huzurunuzdayım hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Birleşik Krallığın AB’den ayrılmasıyla ticaret anlaşmasının yenilenmesi ihtiyacı doğmuştur.

Öncelikle ülkelerimiz arasında önemli tarihi bağlarımız ve geçmişimiz bulunmaktadır ve İngiltere’de yarım milyona yakın bir Türk nüfusu yaşamaktadır.

Ülkemize her yıl turizm amaçlı milyonlarca İngiliz gelmektedir. Yakın geçmişimizde 2019 yılında Ülkemizi yaklaşık 2,5 milyon İngiliz turist ziyaret etmiştir. Salgın döneminde dahi 800 bin İngiliz turist ülkemizde gelmiştir. Dolayısıyla ülkemize gelen yabancı turistlerin yüzde 10’unu İngiliz Turistler oluşturmaktadır.

Pandemiden önceki verilere göre İngiltere’ye haftada 91 uçak sefer sayımız bulunmaktaydı. İnşallah salgın sürecini atlattıktan sonra artacak ticaret hacmimizle birlikte bu sayının daha da üzerinde bir seferi gerçekleştirebiliriz. 

Değerli arkadaşlar, bildiğiniz gibi İngiltere şu anda ülkemizin en büyük ihracat pazarı konumundadır. Avrupa’da Almanya’dan sonra en büyük ticaret ortağımız durumundadır.

Birleşik Krallık, 2001 yılından bu yana, yani 19 yıldır, dış ticaretimizde fazla verdiğimiz bir ülkedir.

Ülkemizin Yurt dışı yatırımlarının yaklaşık yüzde 10’u İngiltere’de bulunmaktadır. Türk menşeli 56 firmamız da İngiltere’de faaliyet göstermektedir. İngiltere ise yaklaşık 12 milyar dolara varan yatırımlarıyla Türkiye’ye en fazla doğrudan yabancı yatırımda bulunan 3’üncü ülke konumundadır.

Kıymetli arkadaşlar, böyle bir potansiyele sahip olduğumuz İngiltere ile Ticaret Bakanlığımız Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine 2017 yılında başlamıştır. İki ülke arasında 5 oturumlu müzakere turu ve 50 ’den fazla teknik toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler soncunda 29 Aralık 2020 tarihinde kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması hayata geçmiştir.

İmzalan Serbest Ticaret Anlaşması, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretin gelişmesinin garantisi olacaktır. Bu anlaşmayla birlikte Firmalarımızın İngiltere'ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmeleri garanti altına alınmış olacaktır.

Eğer bu anlaşma yapılmasaydı, İngiltere'ye yapılan ihracatın yüzde 75'i vergi yüküyle karşı karşıya kalacaktı. Sonucunda da yaklaşık olarak 2,4 Milyar Dolar aleyhimize zarar oluşacaktı. Anlaşma ile bu risk ortadan kalkmıştır.

İngiltere’ye ihracatımızın yüzde 95’ini oluşturan sanayi ürünlerinde gümrük vergileri sıfırlanıyor. Tarım ürünlerinde de yine Anlaşmayla birlikte Gümrük Birliği’nin tanıdığı muafiyetler korunmuş oluyor.

Burada özellikle altını çizmek istediğim bir husus var. İngiltere’nin, AB ’den ayrılmasına ilişkin imzaladığı anlaşmanın ardından İlk serbest ticaret anlaşmasını ülkemizle imzalamıştır.

Yine, Ülkemizin bugüne değin imzaladığı en kapsamlı serbest ticaret anlaşması olması bakımından da ayrıca önem taşımaktadır. Anlaşmayla, dünyanın 5’inci büyük ekonomisi olan İngiltere pazarına giriş için ticaret koşullarımız güvence altına alınmıştır. Türk Şirketlerimizin üçüncü ülkeler karşısında rekabet güçlerini de artırmıştır.

Bu süreci etkin bir diplomasinin ve yoğun bir gayretin sonucu olarak görmemiz lazımdır.

Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi bu anlaşma, Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşıdır.

Mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerimizin çerçevesinin korunması ve geliştirilmesi konusunda hükümetlerimiz arasındaki ortak anlayış ve iradenin bir sonucudur.

Türkiye ile İngiltere arasında zaten uzun yıllardan beri var olan yüksek ticaret potansiyeli serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte uygulama safhasına geçmiştir.

2020 yılını 169,5 milyar dolarlık ihracat ile tarihi bir rekorla kapatan ülkemizin yılın son günlerinde imzaladığı anlaşma ayrı bir moral olmuştur.

Anlaşmanın nihayete ermesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan’a ve Bakanlık temsilcilerimize ve İngiltere hükümetine ve temsilcilerine teşekkür ediyorum.

Anlaşmanın taraf ülkelere, ticaret ve ihracat camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı vermesi dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.” Dedi.