Bu haber :13/11/2020 11:43 Tarihinde Eklendi 467 Kez Okundu

Plastik Atıkları Ekonomiye

Karabük’ün Plastik Atıkları Ekonomiye Kazandırılıyor

Karabük Belediyesi, geçtiğimiz günlerde yapılan ihale ile şehrin çöplerini elektriğe dönüştürmeye hazırlanırken, BAKKA destekli ve Türkiye’de ilk olan bir proje ile de plastik atıkları ekonomiye kazandırmaya başlıyor. Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığıyla yürütülen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli  “Plastik Atıkların Piroliz Yöntemi ile Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanımı” projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Karabük Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya; Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Yaşar, Karabük Belediyesi Avrupa Birliği Proje Koordinatörü Ersin Özmen, ilgili oda başkanları ve yöneticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Karabük Belediyesi Avrupa Birliği Proje Başkanı Ersin Özmen projenin 3 milyon 200 bin liralık bir proje olduğunu belirterek, “Projemiz iki kısımdan oluyor. Birincisi, Karabük Belediyesi’nde bir piroliz tesisi kuracağız. Bu tesiste biz plastik atıkları, özellikle geri dönüşümü olmayan ve çevrede çöp olan plastik atıkları geri dönüştürmek değil de geri kazandırmayı düşünüyoruz. Geri kazanımla yakıta ve değerli bazı maddelere dönüştüreceğiz. Yakıtı belediye kapsamında kullanarak belediyemizin masraflarını azaltacağız. Karbon siyahını asfaltın kalitesini artırmak için asfalt malzemesi olarak kullanacağız. Projenin diğer kısmında farkındalık faaliyetleri oluşturacağız. Yani Cumhurbaşkanımızın geçen yıl başlatmış olduğu ‘Sıfır Atık’ kampanyasına destek olmak amacıyla Karabük’teki halkı bilinçlendirerek Sıfır Atık’a alıştıracağız” dedi.

Ersin Özmen’in ardından söz alan Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, plastiği yok etmediklerini, plastiği yeniden ekonomiye kazandırdıklarını vurgulayarak, “Plastiğin hammaddesi sonuçta petrol. Biz plastiği yeniden petrole döndürüyoruz. Karbon siyahi diye bir şey var. O maddeyi sadece asfalta katmakla yetinilmeyip suyu arıtılmada da kullanılabiliyoruz. Çok küçük ve gözenekli bir madde. Bütün tortuları, pislikleri emiyor. Bu madde ile çok temiz bir su meydana gelebiliyor. Hem plastiği geri kazanacak hem de yeniden kullanıma sunmuş olacağız. Ayrıca çevreyi  de temizlemiş olacağız. İnsanlara bu proje kapsamında bu bilinci aşılayabilirsek ki, muhtarlara bu noktada çok büyük görev düşüyor. Evlerde, mutfaktaki plastiklerinizi rastgele atmaktansa ayırıp bize verin, biz onu yeniden kazanalım. Hem o değerlenmiş olsun hem de çevreyi kirletmemiş oluruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılara Karabük Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kazım Yetik tarafından “Çevre Bilinci ve Atık Yönetimi” başlıklı bir sunum yapıldı.  Yaklaşık 3 milyon ikiyüz bin liralık projenin, 2 milyon 416 bin lirası BAKKA tarafından, geri kalanı ise Karabük Belediyesi tarafından karşılanacak.